28 Mar 23

Ingenico przejmuje Phos i rozszerza swoją ofertę w zakresie akceptacji płatności przez smartfony

PPaas---pos-new.jpg
Text

Strategiczny zakup Phos jest kolejnym krokiem w rozwoju Ingenico w kierunku usług opartych na oprogramowaniu, po niedawnym przejęciu firmy przez fundusze inwestycyjne zarządzane przez podmioty stowarzyszone z Apollo Global Management we wrześniu 2022 r.

Ingenico, globalny lider na rynku rozwiązań akceptacji płatniczych, ogłasza przejęcie 100% udziałów w firmie Phos, wiodącym dostawcy rozwiązań typu Software-only Point of Sale (SoftPoS).

Phos to wiodący gracz w szybko rozwijającej się przestrzeni SoftPoS, dostarczający najlepsze w swojej klasie, wysoce elastyczne rozwiązania dla wielu agentów rozliczeniowych i dostawców usług płatniczych. SoftPoS umożliwia smartfonom i tabletom przejęcie roli terminali płatniczych przy zachowaniu najwyższych standardów bezpieczeństwa płatności.

Zastosowania SoftPoS są liczne i różnorodne. Umożliwiają małym handlowcom i przedsiębiorcom prowadzącym jednoosobową działalność gospodarczą przyjmowanie płatności cyfrowych w świecie, w którym maleje liczba płatności gotówkowych.  Z SoftPoS mogą skorzystać także klienci korporacyjni, którzy mogą wyposażyć swoich sprzedawców w urządzenia typu tablet do akceptacji płatności na terenie sklepów, ale przed kasami fiskalnymi. Rynek tego typu rozwiązań rozwija się dynamicznie. Obecnie szacuje się, że liczba zainstalowanych terminali SoftPoS wzrośnie z 3,1 mln na świecie w 2022 roku do prawie 12 mln w 2027 roku.

Firma Phos opracowała własną platformę do zarządzania i koordynacji systemów komputerowych, aplikacji i usług związanych z SoftPoS, która zapewnia szerokie możliwości połączeń z elastycznymi interfejsami użytkownika. Dzięki pełnemu pakietowi dostępnych usług, w tym integracji z agentem rozliczeniowym i certyfikacji jako usługi, Phos szybko, łatwo i bezpiecznie wprowadza nowe opcje łączności dla swoich partnerów. Rozwiązanie umożliwia dowolną formę płatności zbliżeniowej kartą z wykorzystaniem głównych międzynarodowych systemów płatności,

a także portfeli cyfrowych, takich jak Apple Pay i Google Pay oraz transakcji opartych na kodach QR.

Phos oferuje w swojej aplikacji zarówno dynamiczny branding oparty na profilu użytkownika, jak i czystą wersję white-label. Jednocześnie użytkownikom zapewnia się integracje umożliwiające konwersję z aplikacji do aplikacji oraz witryn internetowych do środowiska aplikacji. Firma udostępnia także unikalny zestaw narzędzi dla programistów niezbędny w tworzeniu aplikacji (SDK) służący do akceptacji płatności wbudowanych. Phos wdrożył ponadto niezbędne połączenia z usługami finansowymi w miejscach, w których działa. Prowadzi także aktywne projekty na rzecz aktywacji klientów i partnerów na wszystkich rynkach o wysokim wzroście.

Podjęta współpraca to kolejny krok w kierunku dalszej ekspansji Ingenico szukającej nowych sposobów obsługi swoich klientów i wzmacniającej swoją rolę jako twórcy ekosystemu płatniczego. Rozwiązanie dostarczone firmie przez Phos jest uzupełnieniem platformy PPaaS (Payments Platform as a Service) należącej do Ingenico. PPaaS umożliwia klientom, takim jak agenci rozliczeniowi, dostawcy usług płatniczych i niezależni dostawcy oprogramowania, projektowanie i niezakłóconą obsługę płatności i usług dodatkowych w punkcie sprzedaży na urządzeniach Ingenico i innych.

Text
Partnerstwo z Ingenico ma dla nas strategiczne znaczenie. Transakcja ta stanowi znaczący krok w rozwoju Phos. Od momentu założenia firmy byliśmy pionierem w naszej dziedzinie i widzimy naturalne dopasowanie do Ingenico, biorąc pod uwagę ich silne skupienie na dostarczaniu najlepszych w swojej klasie innowacyjnych rozwiązań płatniczych as-a-service. Widzimy duże zapotrzebowanie klientów, co potwierdza dwucyfrowy wzrost rynku SoftPoS na całym świecie. Nie zatrzymujemy się jednak i chcemy dalej zwiększać nasz udział w tym segmencie usług, co będzie możliwe dzięki integracji z Ingenico mającej dostęp do milionów klientów na całym świecie. Mamy nadzieję na owocną współpracę i przyspieszenie naszej działalności wraz z zespołami Ingenico w nadchodzących miesiącach.
Author
Brada Hyetta, Dyrektora generalnego Phos
Text
Nasi klienci i partnerzy z całego świata wskazują SoftPoS jako jedno z najbardziej obiecujących rozwiązań, z jakich korzystają. Uważają, że SoftPoS to pionierska technologia pozwalająca na zaangażowanie nowych segmentów klientów oraz rozwój i testowanie innowacyjnych przypadków użycia w dowolnej skali, przy minimalnych inwestycjach w IT i sprzedaż. Ingenico, jako zaufany partner w dziedzinie akceptacji płatności, ma im w tym pomóc. Jesteśmy bardzo podekscytowani możliwością dostarczenia tej wysokiej jakości platformy naszym cenionym klientom poprzez współpracę z utalentowanymi zespołami w Phos.
Author
Gulio Montemagno, Dyrektora generalnego obszaru PPaaS w Ingenico

Informacje o Ingenico

Ingenico jest światowym liderem w zakresie akceptacji płatności i świadczeniu usług. Wspieramy naszych klientów i klientów końcowych w realizacji płatności oraz usług dodanych. Działając w 37 krajach i zatrudniając ponad 3500 pracowników, od ponad czterech dekad znajdujemy się w czołówce branży handlowej. Z ponad 40 milionami urządzeń płatniczych wdrożonych na całym świecie, obsługiwanych przez ponad 2500 aplikacji, firma codziennie zaspokaja potrzeby milionów konsumentów. Dzięki naszym zaawansowanym zintegrowanym rozwiązaniom i sieci partnerstw upraszczamy świat płatności i zapewniamy usługi o wartości dodanej, aby wspierać rozwój handlu.

newsletter
Badź na bieżąco

Poznaj najnowsze informacje na temat Ingenico.

contact us
Masz pytania lub uwagi?

Wyślij nam wiadomość, po kliknięciu na poniższy link. Odpowiemy w możliwie najkrótszym terminie.